nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Mycket energi att spara i byggnader

  • Annons 1

En ny studie från IVAs projekt Vägval Energi visar att det är teoretiskt möjligt att minska energiförbrukningen med en åttondel av dagens 404 TWh, med andra ord tre Stockholm. Och störst möjlighet finns i byggsektorn, där man skulle kunna spara 33 TWh av de totalt 145 TWh som förbrukas idag. Dessutom visar studien att industrin skulle kunna spara 13 TWh, och transportsektorn lika mycket.

– Med dagens ambitionsnivå och ekonomiska incitament räknar vi bara med en effektivisering på 2 TWh för industrin, 8 TWh för bebyggelsen och 5 TWh för transporter. Alla sektorer kan alltså effektiviseras väsentligt mer genom nya kraftfulla åtgärder, säger Peter Nygårds, projektets ordförande.

I studien beskrivs också den renoveringsboom som följt på Rotavdraget som en möjlighet att genomföra energibesparande åtgärder.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.