nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Musslan kan ge oss miljömilt rostskydd

Musslans byssustrådar hjälper den att fästa på underlag i vattnet. Nu har forskare hittat ett nytt användningsområde för limmet: rostskydd.

  • Annons 1

När blåmusslan vill slå sig ner på exempelvis en sten under vatten använder den sig av så kallade byssustrådar. Likt ett limm hjälper trådarna till att fästa vid underlagets yta. Proteinerna i klistermassan har också förmågan att tränga undan vatten för att kunna fästa bättre.

Nu har ett forskarlag vid KTH även uppmärksammat en annan viktig egenskap hos proteinerna i musslans limm: de kan bilda hinnor som skyddar material mot korrosion. Något som i framtiden kan ge oss ett miljömildare rostskydd då det inte innehåller toxiska kemikalier.

Patent finns

Forskarna har efter flera tester kommit fram till att det så kallade musseladhesiva proteinet, MAP, kan skydda kolstål från att rosta. Just det stålet är ett av de vanligaste materialen i stålbyggnadskonstruktioner. Forskaren Björn Strandwitz tror att MAP skulle kunna fungera bra i maritima kustnära miljöer som exempelvis på broar.

Företaget Biopolymer Products som varit en part i forskningsprojektet har nu tagit patent på sina upptäckter, bland annat framställningsmetoden för MAP. Om metoden slår igenom skulle den i bästa fall kunna ge en ny typ av effektivt rostskydd på en marknad med många dyra och miljöskadliga rostskyddsprodukter.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.