nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Musikfestival slopar köttet

Igår slog musikfestivalen Way Out West upp sina portar. Och i år tar arrangörerna sitt miljöengagemang ett steg längre och serverar endast vegetarisk mat för att minska sina utsläpp.

  • Annons 1

Konsert- och evenemangsföretaget Luger som arrangerar festivalen har bland annat suttit med i den kommitté som har tagit fram standarden för hållbara evenemang, Iso 20121. År 2010 Kravcertifierades festivalen då de endast serverade ekologisk mat. På årets festival tar de ytterligare ett steg och serverar enbart vegetarisk mat till personal, publik och artister. Syftet är att uppnå en kraftig utsläppsreduktion gällande maten, vilket skulle minska festivalens totala klimatpåverkan. Men de vill också väcka tankar om köttkonsumtionens samband med reursslöseri och miljöförstöring och väcka nya tankar.

”Om ni väljer att äta en bratwurst efter festivalen är helt upp till er. Men under festivalen i Slottsskogen finns inte det alternativet. Vi tvingar inte folk att sluta äta kött, men om vi kan påverka miljön om så endast för några dagar så gör vi det. Vi vill sudda bort myterna om att vegetarisk inte är gott och inte mättar, vi vill ifrågasätta normen om att kött är det normala och vegetariskt det onormala”, skriver de på sin hemsida.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.