nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mot ljusare tider

  • Annons 1

Det sägs att det är som allra mörkast innan gryningen. Ett tappert försök att muntra upp och se positivt på framtiden när allt egentligen ser rätt hopplöst ut. Så här i slutet av november är det inte bara mörkt innan gryningen. Mörkret ligger som en tjock filt över större delen av dygnets timmar.

Mörkt, är det stundtals också i rapporteringen inför klimatmötet i Köpenhamn som nu närmar sig med stormsteg. In i det sista pågår det slitsamma arbetet med att förhandla och hitta lösningar som ger förutsättningar för ett givande klimatavtal i december. Samtidigt som vissa lyfter ett varningens finger om ett misslyckande, blickar andra redan framåt, bortom Köpenhamn, och betraktar FN-mötet som viktigt, men långt ifrån avgörande i kampen mot klimatförändringarna.

När EUs näringsministrar möttes för informella samtal i Umeå tidigare i höst konstaterade EU-kommissionens vice ordförande Günter Verheugen att oavsett vad Köpenhamn än resulterar i så är en miljöanpassad ekonomi, där miljön driver både den tekniska och den ekonomiska utvecklingen, rätt väg att gå. ”Framtiden för Europas ekonomi är grön, annars finns det ingen framtid för industrin överhuvudtaget”, sa han.

Ett konstaterande som upprepas av många andra. Staffan Tillander, klimatambassadör på miljödepartementet, säger i en intervju på sid XX att även om Sverige och Europa redan har tuffa åtaganden så kommer högre globala utsläppsambitioner i Köpenhamn att påverka svenska företag. Men även utan ett avtal är det helt rätt att ställa om till en grön ekonomi redan nu, eftersom det med stor sannolikhet kan leda till nya affärsmöjligheter. Att klimatanpassa sin verksamhet, utveckla och ta till sig gröna tekniker är till och med en nödvändighet för att stå konkurrenskraftig på den internationella marknaden.

Oavsett vad som händer de där mörka decemberdagarna i Köpenhamn så är det inte där framtiden för miljön avgörs. Det är ett långsiktigt och engagerat arbete som på sikt ska ge resultat. Och förhoppningsvis får vi också se det som ett gott tecken, att solen bara några dagar efter klimatmötet vänder tillbaka och vi går mot ljusare tider.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4