nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Molntjänster drivs på smutsig energi

En ny Greenpeace-rapport visar att företag som erbjuder molntjänster ofta använder mer kolkraft än nätet i stort. De får även låga betyg för sin bristande transparens kring energikällor.

  • Annons 1

Facebook, Twitter, Google. Molntjänsterna växer så det knakar och det krävs mycket energi för att driva den utvecklingen framåt. Men exakt hur mycket och från vilka källor? Det har varit grundfrågorna i Greenpeaces nya rapport How Dirty is Your Data?, om den amerikanska it-branschens miljöpåverkan.

Resultaten visar bland annat att vissa av de tio granskade molntjänstföretagen använder mer kolkraft än det amerikanska nätet gör i genomsnitt. Till exempel drivs den sociala nätverkssajten Facebook till hälften av kolkraft. Dock har Yahoo och Google börjat arbeta mer med förnybar energi.

Rapporten blottlägger även att it-företagen är dåliga på att redovisa sin klimatpåverkan från stora datacenter som lagrar informationen på nätet.

Läs hela rapporten genom att klicka på länken härintill.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.