nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Möjligt att sortera avfall i efterhand

  • Annons 1

Det är tekniskt möjligt att samla in blandat förpackningavfall och sortera i efterhand. Men det finns hinder. Det framkommer ur en studie som IVL Miljöinstitut gjort och som finansierats av Naturvårdsverket. Målet var att se om det går att införa enklare insamlingssystem för förpackningar och tidningar, där hushåll kan lägga alla förpackningar av blandat material i samma kärl och att det sorteras vid en central anläggning, istället för att varje hem sorterar var för sig.

Sådan typ av sortering finns bland annat i Storbritannien och Norge. Dock bidrar regelverket här i Sverige till att förpackningsproducenterna har ansvar för insamlingen och även äger det insamlade materialet, vilket gör att ingen vill investera i en dyr sorteringsanläggning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöstrategipriset – nu lite mindre cirkulärt

Vinnaren av Miljöstrategipriset får inte bara ära, diplom och blommor. En statyett av konstnären Helena Byström ingår också, nytt för i år är att det inte längre är ett vandringspris utan att statyetten stannar hos vinnaren. Detta gör den förstås lite mindre cirkulär – men den är fortfarande skapad av återvunnet material.

  • Annonskod Huvudspalten 4