nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Möjligt att sortera avfall i efterhand

  • Annons 1

Det är tekniskt möjligt att samla in blandat förpackningavfall och sortera i efterhand. Men det finns hinder. Det framkommer ur en studie som IVL Miljöinstitut gjort och som finansierats av Naturvårdsverket. Målet var att se om det går att införa enklare insamlingssystem för förpackningar och tidningar, där hushåll kan lägga alla förpackningar av blandat material i samma kärl och att det sorteras vid en central anläggning, istället för att varje hem sorterar var för sig.

Sådan typ av sortering finns bland annat i Storbritannien och Norge. Dock bidrar regelverket här i Sverige till att förpackningsproducenterna har ansvar för insamlingen och även äger det insamlade materialet, vilket gör att ingen vill investera i en dyr sorteringsanläggning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.