nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Möjligt att sortera avfall i efterhand

  • Annons 1

Det är tekniskt möjligt att samla in blandat förpackningavfall och sortera i efterhand. Men det finns hinder. Det framkommer ur en studie som IVL Miljöinstitut gjort och som finansierats av Naturvårdsverket. Målet var att se om det går att införa enklare insamlingssystem för förpackningar och tidningar, där hushåll kan lägga alla förpackningar av blandat material i samma kärl och att det sorteras vid en central anläggning, istället för att varje hem sorterar var för sig.

Sådan typ av sortering finns bland annat i Storbritannien och Norge. Dock bidrar regelverket här i Sverige till att förpackningsproducenterna har ansvar för insamlingen och även äger det insamlade materialet, vilket gör att ingen vill investera i en dyr sorteringsanläggning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4