nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Modeforskningen blickar mot skogen

När oljan sinar och bomullsproduktionen inte räcker till för ett snabbt ökande behov står textilindustrin för en stor utmaning. I forskningsprojektet F3 samverkar tektilindustrin med skogsnäringen för att hitta nya fibrer.

  • Annons 1

Mer än femtio procent av de textila fibrer som idag konsumeras är framställda av fossila bränslen, i första hand olja. Bomullsfiber är det vanligaste alternativet till syntetiska fibrer, men även bomullsodlingen ger miljöskador.

Inom forskningsprogrammet F3: Fashion Function Futures, vid Högskolan i Borås samarbetar textil- och skogsindustrin. Programmet syftar bland annat till att öka användningen av cellulosafibrer som är väsentligen bättre än syntetiska och bomullsbaserade fibrer ur ett hållbarhets- och miljöperspektiv.

Men trots att det har tagits fram högklassiga fibrer som är väl lämpade för textilt material, är konsumtionen av textila produkter med fibrer som kommer från återanvändningslämpat material marginell. Varför är det så frågar projektledaren för F3, Jan Carlsson, retoriskt:

– Kan det vara så att man hittills har fokuserat ensidigt på fiberframtagning medan design, konsumtion och kommersialisering försummats?

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

SIS uppdaterar standard – ska få fler kommuner att jobba med hållbar utveckling

Nu blir det enklare för kommuner, landsting och regioner att jobba med hållbar utveckling. Det ser flera svenska kommuner och Sveriges Ekokommuner till, genom att tillsammans med SIS uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.