nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Modeforskningen blickar mot skogen

När oljan sinar och bomullsproduktionen inte räcker till för ett snabbt ökande behov står textilindustrin för en stor utmaning. I forskningsprojektet F3 samverkar tektilindustrin med skogsnäringen för att hitta nya fibrer.

  • Annons 1

Mer än femtio procent av de textila fibrer som idag konsumeras är framställda av fossila bränslen, i första hand olja. Bomullsfiber är det vanligaste alternativet till syntetiska fibrer, men även bomullsodlingen ger miljöskador.

Inom forskningsprogrammet F3: Fashion Function Futures, vid Högskolan i Borås samarbetar textil- och skogsindustrin. Programmet syftar bland annat till att öka användningen av cellulosafibrer som är väsentligen bättre än syntetiska och bomullsbaserade fibrer ur ett hållbarhets- och miljöperspektiv.

Men trots att det har tagits fram högklassiga fibrer som är väl lämpade för textilt material, är konsumtionen av textila produkter med fibrer som kommer från återanvändningslämpat material marginell. Varför är det så frågar projektledaren för F3, Jan Carlsson, retoriskt:

– Kan det vara så att man hittills har fokuserat ensidigt på fiberframtagning medan design, konsumtion och kommersialisering försummats?

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.