nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Inredningsprodukterna ska vara funktionella och hållbara, men utan att prislappen blir för hög. FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

Möbler av havreskal blir verklighet

I ett nystartat projekt ska Lantmännen, miljöteknikföretaget OrganoClick och inredningsföretaget Offecct skapa möbler baserade på sidoprodukter från tillverkning av havregryn.

  • Annons 1

– För att lyckas nå ett hållbart samhälle och en cirkulär ekonomi behöver vi ersätta de fossila råvaror som används idag med biomaterial. Detta projekt ger oss en fantastisk möjlighet att ta vara på sidoprodukter som skapas i våra tillverkningsprocesser och använda dem på ett effektivt och innovativt sätt, säger Mats Larsson, forskningsdirektör på Lantmännen.

Projektet finansieras av Vinnova

Företagen har beviljats stöd på tre miljoner kronor av Vinnova. Tillsammans ska de utveckla biokompositmaterial med en miljöbra fiberkemi.

Inredningsprodukterna ska vara funktionella och hållbara, men utan att prislappen blir för hög.

En vanlig utmaning vid tillverkning av just biobaserade varor är att produkterna riskerar att bli kostsamma att framställa. Men genom att utnyttja havreskal från jordbruket, som annars skulle förbrännas, hoppas man kunna skapa produkter som både är klimatvänliga, kostnadseffektiva och funktionella.

Målet är att produkterna ska nå marknaden inom drygt tre år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.