nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Inredningsprodukterna ska vara funktionella och hållbara, men utan att prislappen blir för hög. FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

Möbler av havreskal blir verklighet

I ett nystartat projekt ska Lantmännen, miljöteknikföretaget OrganoClick och inredningsföretaget Offecct skapa möbler baserade på sidoprodukter från tillverkning av havregryn.

  • Annons 1

– För att lyckas nå ett hållbart samhälle och en cirkulär ekonomi behöver vi ersätta de fossila råvaror som används idag med biomaterial. Detta projekt ger oss en fantastisk möjlighet att ta vara på sidoprodukter som skapas i våra tillverkningsprocesser och använda dem på ett effektivt och innovativt sätt, säger Mats Larsson, forskningsdirektör på Lantmännen.

Projektet finansieras av Vinnova

Företagen har beviljats stöd på tre miljoner kronor av Vinnova. Tillsammans ska de utveckla biokompositmaterial med en miljöbra fiberkemi.

Inredningsprodukterna ska vara funktionella och hållbara, men utan att prislappen blir för hög.

En vanlig utmaning vid tillverkning av just biobaserade varor är att produkterna riskerar att bli kostsamma att framställa. Men genom att utnyttja havreskal från jordbruket, som annars skulle förbrännas, hoppas man kunna skapa produkter som både är klimatvänliga, kostnadseffektiva och funktionella.

Målet är att produkterna ska nå marknaden inom drygt tre år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.