nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Inredningsprodukterna ska vara funktionella och hållbara, men utan att prislappen blir för hög. FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

Möbler av havreskal blir verklighet

I ett nystartat projekt ska Lantmännen, miljöteknikföretaget OrganoClick och inredningsföretaget Offecct skapa möbler baserade på sidoprodukter från tillverkning av havregryn.

  • Annons 1

– För att lyckas nå ett hållbart samhälle och en cirkulär ekonomi behöver vi ersätta de fossila råvaror som används idag med biomaterial. Detta projekt ger oss en fantastisk möjlighet att ta vara på sidoprodukter som skapas i våra tillverkningsprocesser och använda dem på ett effektivt och innovativt sätt, säger Mats Larsson, forskningsdirektör på Lantmännen.

Projektet finansieras av Vinnova

Företagen har beviljats stöd på tre miljoner kronor av Vinnova. Tillsammans ska de utveckla biokompositmaterial med en miljöbra fiberkemi.

Inredningsprodukterna ska vara funktionella och hållbara, men utan att prislappen blir för hög.

En vanlig utmaning vid tillverkning av just biobaserade varor är att produkterna riskerar att bli kostsamma att framställa. Men genom att utnyttja havreskal från jordbruket, som annars skulle förbrännas, hoppas man kunna skapa produkter som både är klimatvänliga, kostnadseffektiva och funktionella.

Målet är att produkterna ska nå marknaden inom drygt tre år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.