nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mobilspel hjälper ungdomar spara energi

  • Annons 1

– Genom att utveckla ett mobilspel, kopplat till hemmets energimätare, har vi motiverat ungdomar att spara energi hemma, uppger Carin Torstensson på Power – Interactive Institute i Eskilstuna, projektledare för mobilspelet Power Agent.

Mobilspelet har utvecklats i samarbete med Mobile Interaction. Under elva dagar i mars var en grupp ungdomar energiagenter i sina hem, och resultatet av forskningsstudien visar att de minskade sin elförbrukning med upp till 34 procent.

I Power Agent har man använt sig av en blandning av spel och verklighet som kallas pervasive games. Spelaren blir en hemlig energiagent med mobiltelefonen som sitt huvudverktyg. Via den kontaktas agenten av agentchefen, Mr Q, som delar ut uppdrag för att rädda världen från energikrisen.

– Alla uppdrag går ut på att spara energi i sitt eget hem och med hjälp av elnätbolagens fjärravlästa energimätare har vi kunnat mäta hur mycket varje hushåll har sparat, säger Carin Torstensson.

Syftet med forskningsstudien var att undersöka om man kan påverka ungdomars lärande och beteende kring energifrågor med hjälp av mobilspel.

– Resultatet översteg vår förväntan, hushållen som deltog i studien minskade sin elförbrukning med upp till 34 procent, fortsätter Carin Torstensson.

Trots att målgruppen var ungdomar blev ofta hela familjen involverad i spelet och tyckte det var spännande att kunna se sin egen energiförbukning i mobilen, enligt Power – Interactive Institute.

Power Agent ingår som en del i forskningsprojektet Young Energy. Huvudfinansiär är Energimyndigheten och övriga samarbetspartner är Svenska Energigruppen, Mobile Interaction, Växjö Energi AB och Smedjebacken Energi Nät AB.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.