nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mobilladdare ska dra mindre el

Nu ska laddare till mobiltelefoner och bärbara datorer dra mindre el. Det är innebörden av en EU-förordning som Ekodesignkommittén röstat igenom.

  • Annons 1

Beslutet innebär krav på så kallade externa nätaggregat. Studier visar att omsättningen av externa nätaggregat är stor och att de medför stora energiförluster. Förlusterna beror dels på omvandlingsförluster och dels på att många lämnar exempelvis mobil- eller datorladdaren i jacket fast laddning inte pågår.

Produktkrav på externa nätaggregat är den fjärde produktgruppen som Ekodesignkommittén beslutat om. Tidigare i år har man tagit beslut om krav på standby/offmode-förluster, kontors- och gatubelysning samt på enkla digitalboxar. Förordningsförslagen granskas nu av parlamentet, innan de kan antas av kommissionen. De krav som är formulerade i förordningarna börjar gälla tidigast ett år efter antagandet och skärps sedan efter hand.

– Företagen bör snarast börja anpassa sig till de kommande ekodesignkraven, så att de hinner ställa om produktionen. I ekodesignförordningarna finns också information om prestanda hos den bästa möjliga teknik som finns idag, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4