nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Återvinningsbilen har rullat i nio kommuner i Stockholms län sedan i november 2015 och är väldigt uppskattad bland invånarna.
Återvinningsbilen har rullat i nio kommuner i Stockholms län sedan i november 2015 och är väldigt uppskattad bland invånarna.

Mobil återvinning ökar insamling av farligt avfall

Det kommunala återvinningsföretaget, Sörab, har samlat in 150 ton avfall med sin mobila återvinningscentral under 2016. Drygt 27 000 kilo var farligt avfall och elartiklar.

  • Annons 1

Sörab ägs av tio kommuner i Stockholms län och behandlar avfallet från nio av dem. Deras mobila återvinningscentral tar emot det mesta som invånarna kan lämna på de stationära återvinningscentralerna, men i mindre mängder på grund av begränsat utrymme.

Återvinningsbilen har rullat ute i de nio kommunerna sedan i november 2015 och är väldigt uppskattad bland invånarna.

Miljöfarligt avfall

Johan Lausing, vd på Sörab, tycker att det är mycket bra att få in de här mängderna då de är farliga för miljön och behöver omhändertas på speciellt sätt.

– Med den mobila återvinningscentralen har vi gjort återvinningen än mer tillgänglig och det verkar som vi har hittat ett nytt sätt att samla in farligt avfall, säger Johan Lausing.

Nyhet för i år är även en ny Återbruksbil där det går att lämna mindre möbler och prylar som du tröttnat på, men som fortfarande kan vara användbara och till glädje för någon annan.

Sörab har också investerat i ytterligare mobila lösningar som kommer att rulla ut under våren 2017.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.