nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Minskade utsläpp positivt för människa och miljö

Åtgärder för att minska utsläpp av skadliga ämnen ger resultat. Det visar en rapport från Naturvårdsverket.

  • Annons 1

Vi människor kommer i kontakt med kemikalier via maten, luften och de produkter vi använder. Globalt har användningen av kemikalier ökat kraftigt under de senaste 50 åren. Från mindre än 10 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år. Antalet kemiska ämnen som förekommer i samhället är mycket stort. Företagens rapportering till EU:s kemikaliemyndighet ECHA visar att över 100 000 kemiska ämnen används. I Sverige finns 12 000 kemiska ämnen registrerade av Kemikalieinspektionen för kemiska produkter, men utöver dessa ämnen finns långt fler i till exempel bilar, kläder, plastartiklar och byggnadsmaterial.

Många av kemikalierna kan påverka hormonsystemen i kroppen och kan vara skadliga. De kan bland annat leda till försämrad reproduktionsförmåga, utveckling av fetma och cancer.

Naturvårdsverket ansvarar i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten

för den nationella miljöövervakningen i Sverige. Rapporten Gifter och miljö 2013 visar att minskat användande och utfasning av vissa bromerade flamskydd, perfluorerade ämnen och blyföreningar har gett positiva effekter för miljö och människor.

– Detta är ett viktigt resultat för uppföljningen av miljömålen, säger Eva Thörnelöf som är chef på Naturvårdsverkets avdelning för analys och forskning i ett pressmeddelande.

Sedan 2004 mäts regelbundet ett stort antal ämnen vid ett mindre antal reningsverk. Mätningarna visar att halterna som når reningsverken minskar för ämnen som fasats ut, som Triclosan, och ökar för ämnen där användningen i samhället ökar.

Här hittar du rapporten Gifter & Miljö 2013

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4