nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Elsa Fries är Mat- och klimatstrategi i Örebro kommun.
Elsa Fries är Mat- och klimatstrategi i Örebro kommun.

Minskade matsvinnet med en femtedel

På ett halvår har matsvinnet minskat med 20 procent i Örebros kommun. Ett aktivt arbete inom skola, vård och omsorg med bland annat matsvinnstävlingar och utbildning av kökspersonal och har gjort det möjligt.

  • Annons 1

Matsvinnet mäts två gånger per år som en del i Örebro kommuns klimatplan och konceptet Smartare mat, där man tar ett helhetsgrepp på maten genom bland annat säsongsanpassade menyer och ökad andel grönsaker och ekologisk mat.

Under en längre tid har fokus legat på att minska matsvinnet i skolorna. Kommunen har bland annat jobbat med matsvinnstävlingar där eleverna fått önskemat eller efterrätt om de klarat av att hålla matsvinnet inom ett uppsatt mål. Skolorna har även tävlat mot varandra.

Under 2014 och 2015 har kommunen även specialfokuserat på matsvinnet inom vård och omsorg. Personalen har utbildats och kommunikationen mellan köken och avdelningarna har förbättrats. Matsvinn är långt ifrån bara en köksfråga utan berör hela personalen. Exempelvis är portionsstorlekar och rätt mat till rätt person viktiga pusselbitar.

– Satsningen på vården är en av anledningarna till att vi lyckats minska matsvinnet så mycket under det senaste halvåret, berättar Elsa Fries, mat och klimatstrateg i Örebro kommun.

De pengar kommunen sparar på minskat spill har kökspersonalen använt till att köpa in ekologiska råvaror.

– Det finns en pedagogisk effekt med att koppla ihop detta så att pengarna som sparas inte bara går till den allmänna kommunkassan utan kommer köken till del, konstaterar säger Elsa Fries.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.