nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Östersjöns kustnära områden håller på att tillfriskna. FOTO: Flickr/Let Ideas Compete

Minskad övergödning på Östersjökusten

Problemen med övergödning i kustnära områden i Östersjön minskar. Det har bland annat lett till att blåstången har återkommit på flera platser och gett förbättrade livsvillkor för många fiskarter.

  • Annons 1

Marinbiologen Hans Kautsky, vid Stockholms universitet, har studerat utvecklingen på grunda bottnar i Östersjön och även haft ansvaret för den nationella miljöövervakningen av dem sedan 1993.

Hans forskning visar att förändringar som bättre avloppsrening och minskad avrinning av näringsämnen från jordbruket gett resultat längs kusterna. Vattnet har blivit mindre näringsrikt och sikten har blivit bättre, vilket gynnar den biologiska mångfalden.

Hans Kautsky påpekar bland annat att blåstången nu kan växa på allt större djup, eftersom sikten förbättrats.

– Den går nu ned till kanske tre meter i innerskärgården, till sex meters djup i mellanskärgården och till tio-tolv meter i ytterskärgården – så vattenkvaliteten har blivit allt bättre, säger han till Sveriges Radio P4.

Men det finns också områden där övergödningen fortfarande märks tydligt.

– I områden där åar och bäckar med mycket närsalter, från exempelvis jordbruket, rinner ut så blir det ju väldigt dåligt. Det gäller särskilt om vattenomsättningen är dålig, i till exempel innerskärgården, säger Hans Kautsky.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4