nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Östersjöns kustnära områden håller på att tillfriskna.
Östersjöns kustnära områden håller på att tillfriskna. FOTO: Flickr/Let Ideas Compete

Minskad övergödning på Östersjökusten

Problemen med övergödning i kustnära områden i Östersjön minskar. Det har bland annat lett till att blåstången har återkommit på flera platser och gett förbättrade livsvillkor för många fiskarter.

  • Annons 1

Marinbiologen Hans Kautsky, vid Stockholms universitet, har studerat utvecklingen på grunda bottnar i Östersjön och även haft ansvaret för den nationella miljöövervakningen av dem sedan 1993.

Hans forskning visar att förändringar som bättre avloppsrening och minskad avrinning av näringsämnen från jordbruket gett resultat längs kusterna. Vattnet har blivit mindre näringsrikt och sikten har blivit bättre, vilket gynnar den biologiska mångfalden.

Hans Kautsky påpekar bland annat att blåstången nu kan växa på allt större djup, eftersom sikten förbättrats.

– Den går nu ned till kanske tre meter i innerskärgården, till sex meters djup i mellanskärgården och till tio-tolv meter i ytterskärgården – så vattenkvaliteten har blivit allt bättre, säger han till Sveriges Radio P4.

Men det finns också områden där övergödningen fortfarande märks tydligt.

– I områden där åar och bäckar med mycket närsalter, från exempelvis jordbruket, rinner ut så blir det ju väldigt dåligt. Det gäller särskilt om vattenomsättningen är dålig, i till exempel innerskärgården, säger Hans Kautsky.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.