nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ministrar sade ja till förslag om ekologisk produktion

EUs jordbruksministrar har ställt sig bakom det omdebatterade lagförslaget om ekologisk produktion.

  • Annons 1

Enligt politikerna ska den nya lagen om ekologisk produktion bidra till enklare regler, minskad administrativ börda, rättvisa konkurrensvillkor för jordbrukare och ett stärkt konsumentförtroende för ekologiska produkter.

– Vi är faktiskt nöjda med resultatet, vi har varit framgångsrika i de här förhandlingarna, säger stadssekreterare Elisabeth Backteman till ATL, efter att jordbruksministrarna enats om en allmän inriktning inför förhandlingarna med EU-parlamentet.

Förslaget är omdebatterat och har kritiserats från flera håll. Bland annat för att man i den nya lagen vill att butiker som säljer ekologiska livsmedel ska vara certifierade och att det också funnits förslag på att inte tillåta blandning av konventionell och ekologisk odling.

I nästa steg ska förordningen godkännas av EU-parlamentet. Den ansvarige parlamentarikern Martin Häusling har gjort ett utkast som miljöutskottet nu ska ta ställning till. I hans förslag är det tillåtet att kombinera ekologisk odling med konventionell odling på samma gård, vilket inte var möjligt i det ursprungliga förslaget.

Hur laget kommer att se ut när sista ordet är sagt, om man ens kan komma överens, är långt ifrån klarlagt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.