nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljövänligare landning för flyget

  • Annons 1

Arlanda blir först ut att testa ett nytt avancerat system för miljövänligare inflygningar. Tekniken går ut på att ta en genväg vid landning av flygplan. Genvägen ska minska bränsle, buller och spara restid. Målet är att flyga så lite som möjligt på låg höjd, där motorerna är mindre effektiva och orsakar mest buller. Det är EU-projektet Mint, som leds av företaget Avtech, som utvecklat den nya tekniken. Avtech håller för tillfället bara på med en simulerad flygtur men under sommaren ska systemet användas på Arlanda skriver Ny teknik.

Det tar för lång tid att vänta på miljävänligare plan och motorer, därför är det här mest effektiva sättet att göra flyget mer miljövänligt menar Lars Lindberg, en av Avtechs medgrundare.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.