nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljövänliga textilier på väg

  • Annons 1

Konventionellt odlad bomull är kemikalie- och vattenintensiv och textilindustrin har fått ta en hel del kritik genom åren för hur våra kläder produceras, inte minst ur ett miljöperspektiv. Men nu kommer flera nya textilgrödor som inte kräver bekämpningsmedel och konstgödning i samma utsträckning. Kläder av växter som hampa, bambu och rami syns allt oftare i butik. Naturskyddsföreningen har nu tagit fram en guide över nya textilgrödors miljöpåverkan.

Hampa och nässla får gott betyg i kartläggningen av textilgrödor. Odling av hampa eller nässla kan vara ett bättre alternativ än bomullsodling, om man tittar på miljökonsekvenserna. Andra material man tar upp i undersökningen är rami, allo, bambu, soja, majs, kokospalm, abaca och ananas.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Skalbagge löser utsläppsproblem från dieselmotorer

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 utvecklat en ny reningsteknik som tar bort de skadliga kväveoxiderna, NOx, ur dieselmotorns avgaser. Detta med hjälp av en ovanlig insekt.