nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljövänlig ljuskälla ger Nobels fysikpris

Årets nobelpristagare i fysik belönas för att ha uppfunnit de blå lysdioderna, vilket banat vägen för en energisnål och miljövänlig ljuskälla.

  • Annons 1

Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura innovation heter de tre pristagarna som förutom äran får dela på åtta miljoner svenska kronor.

I motiveringen till priset skriver Kungliga vetenskapsakademien att den blå led-lampan har banat vägen till att förändra belysningstekniken från grunden. Röda och gröna dioder hade funnits sedan länge, men utan det blå ljuset kunde inte vitt ljus skapas.

De vita led-lamporna har gett oss ett hållbarare och effektivare alternativ till äldre ljuskällor, med lång livslängd och låg energiförbrukning. Även materialåtgången minskar eftersom led-lampan har en livslängd på 100 000 timmar, jämfört med 1 000 för glödlampan och 10 000 för lysrörslampan.

”Uppfinningen av den blå lysdioden är inte mer än tjugo år gammal, men den har redan bidragit till att skapa vitt ljus på ett helt nytt sätt till gagn för oss alla”, skriver Kungliga vetenskapsakademien i en presskommentar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.