nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljövänlig hampbetong kan tillverkas i Sverige

  • Annons 1

Bra isoleringsförmåga och liten miljöpåverkan. Det är några av fördelarna som brukar lyftas fram med byggmaterialet hampbetong, en blandning av hampa, kalk och cement.

I sitt licentiatarbete visar Paulien de Bruijn, doktorand vid SLU i Alnarp, att oseparerat hampmaterial med både vedämnen och fibrer från hampa ger lika bra material som hampbetong med enbart vedämnen från hampstjälkens mitt. Den separerade hampbetongen tillverkas i dagsläget i Frankrike och England. I Sverige, däremot, har vi inte kunnat tillverka materialet eftersom vi saknar en beredningsindustri för att skilja vedämnen och fibrer. Den nya studien öppnar upp för nya möjligheter att tillverka hampbetong i Sverige. Betongen kan användas till väggar, takisolering och golvmaterial.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.