nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöstyrningsrådet säger nej

Miljöstyrningsrådet säger nej till att ingå i en ny upphandlingsmyndighet. Näringslivet, dess leverantörer och kommuner skulle drabbas menar vd:n.

  • Annons 1

Tanken var att Miljöstyrningrådet skulle och deras arbete med hållbar upphandling skulle ingå i den nya upphandlingsmyndigheten. Men Miljöstyrningsrådet menar att deras verksamhet skulle få drastiska konsekvenser om den överförs i myndighetsform.

– Statskontorets förslag innebär en successiv nedmontering av det så framgångsrika arbetet med miljöanpassad offentlig upphandling i Sverige. Andelen miljökrav i offentliga upphandlingar skulle minska efter många års ökande trend. Sveriges nyvunna tätplacering i Europa avseende såväl miljöanpassad som socialt ansvarsfull offentlig upphandling kommer inte att kunna behållas, säger Sven-Olof Ryding, vd.

Miljöstyrningsrådet yrkar nu på att remissvaren inte ska användas som underlag för att fatta beslut om bolagets framtid eftersom de menar att Statskontorets rapport har utelämnat information om alla nackdelar förslaget för med sig för den hållbara upphandlingen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.