nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöstyrningsrådet får FN-uppdrag

De banar väg för socialt och miljömedveten upphandling på hemmaplan. Nu vill även FN ha Miljöstyrningsrådets experthjälp för att minska fältarbetets miljöpåverkan.

  • Annons 1

Fredsbevarande operationer står för mer än hälften av hela FN:s klimatavtryck. Mycket material går åt ute i fält och arbetet resulterar i såväl stora utsläpp som stora avfallshögar. Nu har FN: miljöprogram Unep anlitat Miljöstyrningsrådet, som bland annat vägleder offentlig sektor i grönare upphandling, för att ta fram vägledningar för världsorganets inköp. Livscykelberäkningar och utbildningar i miljö och socialt ansvar som ska användas i fältarbetet står i fokus.

– Det är ett prestigefyllt uppdrag och det är roligt att våra kunskaper kommer till användning. FN har ett stort behov av enkla och praktiska regler för inköp med så låg miljöpåverkan som möjligt, Miljöstyrningsrådets vd Sven-Olof Ryding.

Uppdraget beräknas vara färdigt om ungefär ett år.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.