nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöskadliga verksamheter får stöd för miljarder

50 miljarder kronor. Så stor subvention fick svenska verksamheter med negativ miljöpåverkan under 2010. Framförallt handlar det om skatterabatter och olika typer av bidrag.

  • Annons 1

Siffran kommer från Naturvårdsverkets rapport Potentiellt miljöskadliga subventioner. Rapporten har haft som syfte att kartlägga stöd från den offentliga sektorn som kan ha negativa miljökonsekvenser, så kallade potentiellt miljöskadliga subventioner. Rapporten är en uppdatering av en liknande genomgång som genomfördes 2005. Sedan dess har några subventioner tillkommit, medan andra har avskaffats.

Transport och energi

Största andelen miljöskadliga subventioner går till transport-, energi- och jordbrukssektorn, men även fiskesektorn får betydande stöd. Inom energi- och transportsektorn är skatteavvikelser som tillkommit för att skydda den inhemska industrins konkurrenskraft den avgörande delen av subventionerna. När det gäller jordbrukssektorn handlar det både om skatteavvikelser och marknadsregleringar till följd av EU:s jordbrukspolitik.

FN, EU och OECD driver alla frågan om att miljöskadliga subventioner måste bort. Ofta har fokus legat på fossila bränslen, men subventionerna rör även många andra områden. Den svenska rapporten är ett steg på väg för att kunna delta i de internationella processerna.

Hela rapporten hittar du här:

http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Om-Naturvardsverket/Vara-publikationer/ISBN1/6400/978-91-620-6455-6/

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

SIS uppdaterar standard – ska få fler kommuner att jobba med hållbar utveckling

Nu blir det enklare för kommuner, landsting och regioner att jobba med hållbar utveckling. Det ser flera svenska kommuner och Sveriges Ekokommuner till, genom att tillsammans med SIS uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.