nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljöriskbedömningar för läkemedel måste förbättras

  • Annons 1

Kunskapen om hur nya läkemedel påverkar miljön är begränsad. Därför krävs en utökad miljöriskbedömning som omfattar fler arter än idag. Det menar Lina Gunnarsson, doktorand vid Sahlgrenska Akademin, som har skrivit en avhandling på området.

Ofta görs miljöriskbedömningen på vattenloppor och alger, men Lina Gunnarsson hävdar att fiskar och grodor är känsligare för läkemedelsrester som via reningsverken hamnar i sjöar och vattendrag.

– Målet med min avhandling är att få fram data som kan förbättra miljöriskbedömningen av läkemedel och att utveckla verktyg som gör det lättare att upptäcka effekter av läkemedel ute i miljön, säger Lina Gunnarsson.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.