nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöprövningen ska ses över

Nu ska miljöprövningen ses över. En utredare ska föreslå hur processen kan bli effektivare och hur man ska göra för att främja investeringar som bidrar till en grön omställning.

  • Annons 1

Det är anmälnings- eller tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken som omfattas av uppdraget, exempelvis stålindustri, livsmedelsindustri, vindkrafts- eller gruvverksamhet. Vattenverksamhet omfattas inte.

− En effektiv miljöprövning är nödvändigt för en grön omställning. Vi måste öka tempot för att ställa om till en fossilfri ekonomi och för att nå miljömålen, säger miljöminister Karolina Skog.

Monica Daoson, rådman vid mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt blir utredare och i förslaget som ska lämnas senast den 30 september 2018, ska miljöskyddet vara oförändrat eller starkare än tidigare.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.