nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Miljöpropositionen är ett skal utan innehåll”

Nästa vecka kommer regeringens förslag på nya miljömål. Men miljöpropositionen har läckt ut redan nu och istället för konkreta åtgärder är det sänkta krav som gäller.

  • Annons 1

Beslut om regeringens proposition om miljömålen väntas i slutet av denna vecka. Men Ekot har redan tagit del av miljömålen. Enligt Miljömålsrådets senaste bedömning kan nio av sexton mål inte nås. Trots detta skriver Ekot att det finns få förslag om konkreta miljöåtgärder för att öka möjligheten att nå målen, istället innehåller propositionen nya bedömningsgrunder som gör att kraven sänks. Dessutom skjuts inga nya pengar till.

Skal utan innehåll

Naturskyddsföreningen är kritisk till den nya propositionen och menar att de texter som läckt ut i media saknar helt nya och offensiva mål och åtgärder, ett arbete som skjuts på nästa mandatperiod. Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, kallar bland annat miljömålspropositionen för ett skal utan innehåll.

– Om man inte når målen är inte lösningen att ändra målen utan att öka ansträngningarna för att nå målen. Miljömålsarbetet handlar om våra barns framtid och deras möjlighet till ett bra liv och det måste regeringen ta på större allvar, säger Mikael Karlsson.

Enligt Ekot innebär de sänkta kraven att det endast är fyra miljömål som anses omöjliga att nå.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4