nr-logo

Hållbarhet i praktiken

matsvinn
Måltidsenhetens chef Niclas Gerdsling och enhetsledare Rickard Hållén tog emot landstingets miljöpris. FOTO: Danish Saroee

Miljöpris till vårdbolag för minskat matsvinn

Vårdbolaget Tiohundra minskade sitt matsvinn med 13 ton under 2017, och belönas nu med Stockholms läns landstings miljöpris. En nyckel till framgången är att sjukhus och äldreboenden numera kan beställa måltidens olika komponenter separat.

  • Annons 1

Under 2017 serverade måltidsenhetens tre tillagningskök 381 000 portioner till de patienter som ligger inne på sjukhuset och till de äldre vid Tiohundras vård- och omsorgsboenden.

Då avdelningarna kan beställa protein, kolhydrater och grönsaker för sig har matsvinnet minskat kraftigt, med 13 ton eller 24 procent, vilket motsvarar 500 000 kronor.

Läs mer: EU:s transportöverenskommelse långt under det svenska transportmålet

Niclas Gerdsling, måltidsenhetschef på Tiohundra, reagerade för flera år sedan över det fyrkantiga i att alla portioner skulle vara lika stora:

– Om Greta väger 50 kilo och Sune 95 är det naturligt att de äter olika stora portioner. Aptiten varierar också. Jag levererar mat enligt näringsrekommendationerna, men i slutändan är det den mat som faktiskt hamnar i magen som räknas.

Läs mer om projektet här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.