nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöpris gick till effektiviserad biogasproduktion

  • Annons 1

Jing Liu och Kristofer Cook från Lund har vunnit första pris i tävlingen MiljöInnovation. De fick priset för en forskningsbaserad innovation som effektiviserar biogasproduktionen i både nya och redan existerande anläggningar utan att man tvingas till stora ombyggnader.

Innovationen Biogas Optimizer ska ge mer och säkrare produktion av biogas med styrning. Enligt juryns bedömning har Biogas Optimizer en stor ekonomisk och miljömässig potential genom att den ger såväl en möjlighet till ökad användning av biogas som nya möjligheter till att bättre utnyttja biologiskt avfall.

Swentec, Sveriges miljöteknikråd, är en av tävlingens flera arrangörer och samarbetspartners.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.