nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöpolitik krockar med medborgarnas värderingar

  • Annons 1

Politiska styrdokument som påverkar hushållens miljöarbete skiljer sig från medborgarnas uppfattning om syftet. Detta leder till trovärdighetsproblem och kan påverka miljöarbetet negativt, visar ny forskning vid Luleå universitet.

Simon Matti har studerat den svenska miljöpolicyn och hur de värderingar och problembeskrivningar som styr utformningen stämmer överens med etablerade värderingar hos medborgarna exempelvis inom källsortering. Dåligt visar det sig.

Medborgarnas uppfattning om miljösituationen som ett allvarligt hot som kräver omedelbara insatser krockar med politikernas värdesystem där ekonomiska och partipolitiska motiv styr utformningen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4