nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljöpolitik krockar med medborgarnas värderingar

  • Annons 1

Politiska styrdokument som påverkar hushållens miljöarbete skiljer sig från medborgarnas uppfattning om syftet. Detta leder till trovärdighetsproblem och kan påverka miljöarbetet negativt, visar ny forskning vid Luleå universitet.

Simon Matti har studerat den svenska miljöpolicyn och hur de värderingar och problembeskrivningar som styr utformningen stämmer överens med etablerade värderingar hos medborgarna exempelvis inom källsortering. Dåligt visar det sig.

Medborgarnas uppfattning om miljösituationen som ett allvarligt hot som kräver omedelbara insatser krockar med politikernas värdesystem där ekonomiska och partipolitiska motiv styr utformningen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sverige bäst på jämställdhet

Sverige är bäst i Europa på jämställdhet. Det visar färska siffror från det det europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE. Men även om Sverige ligger i topp så finns det stora utmaningar under ytan.

Christoffer Bergfors årets hållbara ledare

Hamburgerkedjan Max Burgers vice vd Christoffer Bergfors har utnämnts till årets hållbara ledare av nätverket för Hållbart Näringsliv.
– Det känns fantastiskt kul och ger mig en sporre att göra mer och visa att det går att göra hållbarhet lönsamt, sade Christoffer Bergfors under prisceremonin.