nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Preemraff Lysekil
Utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil behandlas i domstol. FOTO: Patrik Johäll/Preem

Miljööverdomstolen tar upp Preemraffmålet

Miljööverdomstolen har meddelat att frågan om Preemraffs utbyggnad i Lysekil ska prövas. Det innebär beslut tidigast 2020.

  • Annons 1

Mark- och miljööverdomstolen kommer att ta upp frågan om utbyggnaden av Preemraff i Lysekil. Ärendet är avgjort i Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt, som gav företaget tillstånd att bygga ut. Men det överklagades av ett hundratal privatpersoner och organisationer, och nu blir det alltså en fortsättning.

Preemraffs utbyggnad skulle bland annat leda till stora utsläpp av klimatgaser, så stora att Sverige skulle få svårt att klara sina politiskt satta mål för utsläpp av växthusgaser. Av beskedet från Miljööverdomstolen framgår dock inte om det är klimatfrågan som avgjort att det blir en fortsatt prövning, eller något annat.

Kan ta lång tid

Domstolen kommer att ha huvudförhandlingar under första kvartalet 2020, det dröjer alltså innan det är klargjort om Preemraff får bygga ut eller ej. SVT, som varit i kontakt med Mark- och Miljööverdomstolen i Växjö, rapporterar att prövningen kan ta upp till ett år.

Läs mer: Domstolen dröjer med beslut om Preemraff

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.