Miljöorganisationer hyllar nya klimatlagen

Klimat Regeringen har presenterat ett förslag till en ny svensk klimatlag.
– Det här är en av de viktigaste politiska reformer som kommer att genomföras den här mandatperioden, kommenterar Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

I juni 2016 presenterades en parlamentarisk överenskommelse om det svenska klimatarbetet inom ramen för Miljömålsberedningen. Med den som grund har regeringen nu presenterat ett förslag om en ny svensk klimatlag som ska stärkas upp av nationella handlingsplaner och ett oberoende klimatråd.

– Klimatlagen är historisk och innebär ett epokskifte för Sverige. Precis som vi ska ha ordning och reda i finanspolitiken så behövs ordning i klimatpolitiken. Det här är den viktigaste reform som vår generations politiker kommer att göra för Sveriges unga, våra barn och barnbarn, säger statsminister Stefan Löfven.

I stora drag går klimatlagen ut på att:

  1. Regeringen ska i budgetpropositionen varje år lämna en klimatredovisning till riksdagen och ta fram en klimathandlingsplan varje mandatperiod.
  2. Regeringens klimatarbete ska övervakas av en oberoende expertpanel. Exakt hur denna ska se ut är ännu inte klart.
  3. Som långsiktigt klimatmål föreslår regeringen att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären.

Miljöorganisationer glada

Både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden hyllar förslaget.

– Om klimatlagen tas i riksdagen före sommaren blir det en dag att fira både här i Sverige och i omvärlden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Johanna Sandahl, ordförande för  Naturskyddsföreningen,  lyfter upp den årliga klimatredovisningen som ska lämnas till riksdagen.

  – Det klimatpolitiska ramverket innebär att klimatet lyfts upp i vikt på samma sätt som till exempel finanspolitiken. Ingen regering får överskrida sin ekonomiska budget, nu får man inte överskrida utsläppsbudgeten heller, säger Johanna Sandahl.

Förslaget skickas nu till lagrådet och regeringen föreslår att klimatlagen träder i kraft 1 januari 2018.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.