nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljoner till forskning om miljöteknik

  • Annons 1

2,5 miljoner miljömärkta kronor fördelades när Civilingenjörsförbundet på torsdagen delade ut årets stipendier för teknisk forskning och examensarbeten i miljöns tjänst. Största bidraget, 400 000 kronor, fick Mats Eriksson och Hans Sundgren, Linköpings universitet, för att utveckla en metod att direkt mäta organiska föroreningar som exempelvis olja, bensin och diesel i marken. Erik Furusjö, IVL Svenska Miljöinstitutet i Stockholm, fick 250 000 kr för en ny mätteknik som övervakar oljeutsläpp från fartyg. Anders Lyngfelt, Chalmers i Göteborg, fick 200 000 kr till en ny förbränningsteknik som avskiljer koldioxid och minskar växthuseffekten. Emma Strömberg, KTH i Stockholm, fick 150 000 kr för kvalitetssäkring av återvunnen plast. Malin Nording, Umeå universitet, fick 100 000 kr för bioanalytisk undersökning av förorenad mark. Kenneth Möllersten, Luleå tekniska universitet, fick 78 000 kr för avskiljning och lagring av koldioxid från biobränslen. Åsa Nossed, Uppsala universitet, fick 40 000 kr för att tillverka förnyelsebar vätgas från sol och vatten med hjälp av cyanobakterier.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.