nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljön viktigaste EU-frågan

Två stora opinionsundersökningar pekar i samma riktning: Miljöfrågorna blir avgörande när svenskarna lägger sin röst den 25 maj.

FOTO: Emma Casserlöv
  • Annons 1

Mycket tyder på att de svenska EU-parlamentarikernas inställning i miljö- och klimatfrågor kommer att spela stor roll i det kommande EU-valet.

Miljö- och energifrågan hamnar överst i en mätning över de viktigaste frågorna för väljarna som Novus har gjort för TV4. 1 000 personer i åldern 16–79 år deltog i mätningen och 23 procent av dem tycker att miljöfrågorna är viktigast för EU-politikerna att tackla. Därefter kommer jobbfrågan (15 procent), ekonomi och invandring (13 procent vardera).

Även en Sifo-undersökning som presenteras på Europaportalen pekar i samma riktning. Även här prioriteras miljö- och klimatfrågor högst, två av fem tycker att det är den viktigaste framtidsfrågan för EU.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.