nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljön central i EUs nya strategi

Hållbar tillväxt är ett nyckelbegrepp i EUs nya ekonomiska strategi.

  • Annons 1

I onsdags lade EU-kommissionen fram sitt förslag på EUs nya ekonomiska strategi. Europa 2020 ger svaret på hur EU ska arbeta för att stärka ekonomin och ta Europa ur krisen under det kommande decenniet.

Förutom smart tillväxt, som innefattar kunskap och innovation, och tillväxt för alla, som tar sikte på jobben och fattigdomen, är också hållbar tillväxt ett nyckelbegrepp i strategin. Kommissionen betonar att målet är en koldioxid- och resurssnål ekonomi. I strategin nämns också EUs klimat- och miljömål 20/20/20 som ett viktigt redskap för att få snurr på ekonomin.

Men hur ska den hållbara tillväxten förverkligas? I strategin nämns bland annat omställningsstöd, spridning av miljöteknik och en industripolitik för grön tillväxt. Devisen att renare energi även spar pengar får ett stycke i strategin. Kommissionen konstaterar att omställning både ger finansiella besparingar och energisäkerhet, och att det därför är viktigt att EU når upp till de uppsatta energimålen.

Förslaget tas upp för godkännande av medlemsländernas stats- och regeringschefer på deras vårmöte.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4