nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Det går inte att utesluta korruptionsfrågor för den som har underleverantörer i högriskländer. Det är kanske den främsta barriären när det gäller fattigdomsbekämpning och även ett stort miljöproblem.
Det går inte att utesluta korruptionsfrågor för den som har underleverantörer i högriskländer. Det är kanske den främsta barriären när det gäller fattigdomsbekämpning och även ett stort miljöproblem. FOTO: Shutterstock

Miljömyndigheter mutas för miljarder

Elefanten i rummet när det kommer till hållbarhet i leverantörsleden stavas korruption. Miljö- och hälsoskyddsmyndigheterna är de mest mutade myndigheterna av alla, åtminstone i Kina.

  • Annons 1

Det går inte att utesluta korruptionsfrågor för den som har underleverantörer i högriskländer. Det är kanske den främsta barriären när det gäller fattigdomsbekämpning och även ett stort miljöproblem.

– Jag har 140 tunga revisioner av underleverantörer i högriskländer i bagaget. En enda gång har jag hittat en avvikelserapport med åtgärdsplan som skrivits av en myndighet. Det var i Bangladesh, berättar Parul Sharma, head of CSR Compliance på advokatfirman Vinge, under en utbildning för Miljö & Utvecklings läsare i hållbara leverantörsled. Utredningar som genomförts av myndigheterna i Kina har visat att deras mest mutade myndigheter är miljö och hälsoskyddsmyndigheterna. I Indien är ett stående skämt att ” The pollution department is the most polluted department”

Samtidigt händer det saker i både Indien och Kina, 2013 kom ny lagstiftning på CSR-området i Indien, Kina och Brasilien som är skarpare än svensk lagstiftning på området. Befolkningen i många högriskländer är extremt trötta på korruptionen som drabbar dem i form av exempelvis giftigt vatten och förorenad natur.

Enligt Parul Sharma ser man allt oftare multinationella bolag som ställs inför rätta på grund av överträdelser på CSR-området, oftast via lokala landschefer. Något håller på att hända som gör att de här frågorna blivit mer affärskritiska än någonsin tidigare.

– Leverantörsledsfrågorna är vår tids största hållbarhetsfråga, vi måste vidga perspektivet och se sambandet mellan miljö, mänskliga rättigheter och korruption. Det går inte att tänka i boxar, säger Parul Sharma.

Stora problem

Även om CSR-lagarna blivit tuffare i flera länder så betyder det inte att den följs. Cirka 80 procent av alla stater förmår inte att vara garant för mänskliga rättigheter på grund av exempelvis svaga styrsystem eller korruption. Det ger det inte företag rätt att utnyttja situationen för att staten inte mäktar med skydda mänskliga rättigheter eller hålla undan korruption.

– Idag är korruption ett gigantiskt problem, miljarder är i omlopp. Ska vi få bukt med problemen måste vi gå från ett skrivbordsorienterat angreppsätt till att närma oss verkligheten, säger Parul Sharma.

 

Läs också om hur du kan göra för att undvika eventuell korruption:

Så sätter du stop för korruptionen 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.