nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Mikroplaster i våra hav är ett allvarligt miljöproblem och drabbar både människor och djur. FOTO: Shutterstock

Miljöministern: ”Förbjud mikroplast i kosmetika”

Ungefär 40 ton mikroplast från kosmetiska produkter beräknas nå Östersjön varje år. Nu vill miljöminister Karolina Skog (MP) att länder och kommuner i Östersjöregionen inför ett förbud.

  • Annons 1

Mikroplaster från kosmetiska produkter sprids ut till havet och orsakar stora problem för både djur och människor. De kan skada vattenlevande organismer både fysiskt och toxikologiskt. De misstänks även kunna vara bärare av miljögifter.

– Plast i haven är ett av de allvarligaste globala miljöproblem vi har. Mikroplaster i kosmetiska produkter är helt onödiga, och det finns alternativ, säger miljöminister Karolina Skog.

Hon arbetar just nu med ett svenskt förbud mot mikroplaster i kosmetika och vill att Sverige tillsammans med andra länder och kommuner runt Östersjön ska visa globalt ledarskap.

Konferens för hållbar utveckling

Karolina Skog berättade om sin vision när hon under måndagen den 6 mars deltog vid öppnandet av Baltic Sea Future Congress i Stockholm. Mötet är det första i sitt slag och fokuserar på att stärka innovation och ledarskap för hållbar utveckling i Östersjöregionen.

Konferensen betonar bland annat på vikten av ett starkt kommunalt engagemang för att rädda Östersjön. Göteborg är ett exempel på en kommun som redan beslutat om att förbjuda inköp av produkter som innehåller mikroplast.

Kemikalieinspektionen föreslog i januari 2016 att kosmetiska produkter som sköljs av direkt efter användning och som innehåller mikrokorn av plast, till exempel duschkräm, kroppsskrubb och ansiktsrengöring, ska förbjudas i Sverige från och med den 1 januari 2018.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4