Miljömärkning för hus ska få byggindustrin grön

Idag står bygg- och fastighetsbranschen för cirka 40 procent av den totala energiförbrukningen i Sverige och 40 procent av materialförbrukningen. Nu kommer ett Svanenmärke för småhus som ska få branschen att bygga resurssnålt.

Just nu arbetar SIS Miljömärkning för fullt med att ta fram en miljömärkning för hus.

– Miljömärkning av hus är ett sätt att driva på ett miljövänligt byggande. Efterfrågan finns, både från branschen och från huskunder, berättar Jacob Paulsen på SIS Miljömärkning AB.

Små hus

Märkningen kommer först och främst att gälla för villor och småhus, så kallade typhus.

Arbetet med kriterierna är i slutskedet. Resultatet ska under hösten på remiss till berörda aktörer inom byggbranschen, forskarvärlden och till inköpare. I mars hoppas man på att miljömärkningen för hus slutligen går igenom.

– Jag hoppas att märkningen av småhus bara är början och så småningom kan börja gälla även för kontorsbyggnader och större byggnader, säger Jacob Paulsen.

Material och energi

Som det ser ut nu ska en firma som vill sätta Svanen på sitt hus uppfylla en rad kriterier både vad gäller egenskap och material. Man ska kunna redovisa vilka material som använts, trähus ska bestå av delvis certifierat virke och lack, lim, färg och fogmassor får inte innehålla några hälsofarliga kemikalier. Det kommer också att finnas krav på husets energieffektivitet vad gäller uppvärmning och ventilation samt på dess isoleringsförmåga. Husen ska också ha energisnåla vitvaror och snålspolande toaletter.

Hela processen

Den som har ett Svanenmärke kommer att ansvara för hela byggprocessen, även för entreprenörernas arbete. Det räcker inte att huset byggts i miljövänligt material, man måste också kunna garantera att det byggts på ett bra sätt, att man inte fått in fukt eller att huset blivit otätt. Ett ansvar för hela processen tror Jacob Paulsen är nödvändigt. Idag är många inblandade i en byggprocess och mycket kan hända från ritbord till färdigt objekt. Processägaren ska garantera att resultatet blir bra.

– Kan vi genom miljömärkningen minimera svaga punkter i byggprocessen och driva på ett miljövänligt byggande, har vi kommit långt. Kunskap i hur man bygger miljövänligt finns redan hos byggindustrin, konstaterar Jacob Paulsen.

Användaren

Hur användaren sedan väljer att bruka det miljömärkta huset är inget man kan ställa krav på i märkningen.

Däremot ska det med huset finnas en instruktionsbok för drift och underhåll, ungefär som en manual för en bil, så att användaren exempelvis kan se hur ventilationssystemet bör ställas in så att huset drar minsta möjliga mängd energi, eller läsa på om hur fönster ska underhållas.

Idag finns redan andra system för att bygga miljövänligt, som exempelvis p-märkning av småhus och ”friska bostäder” men systemen har inte varit särskilt framgångsrika. Antingen har det blivit för dyra eller så har man inte lyckats kommunicera projekten utåt.

– Svanen är ett märke med hög kännedom och jag tror att det behövs för att vi ska kunna kommunicera med köparna, men det gäller också att vi lägger kraven på en nivå som byggbranschen kan klara av för att märkningen ska bli framgångsrik, betonar Jacob Paulsen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste