nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljömärkning av mat ska granskas

Ett forskningsprojekt vid Högskolan på Gotland har fått 3,3 miljoner kronor av Sida för att undersöka det internationella vattenbruket ur ett hållbarhetsperspektiv.

  • Annons 1

Projektet kommer att ha ett globalt perspektiv med fallstudier i Vietnam och ska granska odlingen av till exempel fisk och räkor.

– Vattenbruket har utstått mycket kritik under de senaste 20 åren varför en mängd certifieringar vuxit fram. Vi kommer att undersöka en rad av dessa och se vad de innebär. Är de förenliga med hållbarhet?, säger Patrik Rönnbäck, projektansvarig och professor vid Högskolan på Gotlan, i ett pressmeddelande.

Projektet ska pågå i tre år och bland annat titta på hur branschen svarat på tidigare hållbarhetskritik kring matproduktionen. Även konsumenters kunskaper och attityder kring miljömärkning ska undersökas.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.