nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljömål uppfylls inte

Av de viktigaste 90 miljömålen har framsteg endast gjorts i fyra. Det visar en rapport från FN:s miljöprogram.

  • Annons 1

Om mänskligheten inte omedelbart ändrar sitt tillvägagångssätt kan flera kritiska tröskelvärden överskridas, varnar UNEP, FN:s miljöprogram, i den femte rapporten av Global Environment Outlook, GEO. Av de 90 viktigaste uppsatta miljömålen har betydande framsteg endast gjorts i fyra: användningen av ämnen som bryter ner ozonskiktet, användningen av bly i bränsle, tillgången till rent vatten och forskning för att minska förorening av haven. Det skriver Stockholm Environment Institute, SEI, som lämnat bidrag till rapporten, i ett pressmeddelande.

I 40 av de viktigaste 90 målen har vissa framsteg gjorts, bland annat utbyggnad av skyddade områden och insatser för att minska avskogningen. För 24 mål fanns små eller inga framsteg, bland annat för klimatförändringen, överutnyttjade fiskebestånd, ökenspridning och torka, skriver SEI.

– Klimatförändringen oroar i synnerhet. Vi befinner oss långt från uppsatta mål och måste börja implementera nuvarande lösningar i stor utsträckning. Att minska utsläppen av kortlivade klimatgaser, särskilt marknära ozon, sot och metan, är ett billigt sätt att dämpa uppvärmningen under de närmaste decennierna. Men detta måste genomföras som en kompletterande strategi till dramatiska minskningar av koldioxidutsläppen, säger Johan Kuylenstierna, chef för Stockholm Environment Institute i York och huvudförfattare till GEO-rapportens kapitel om atmosfären.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.