nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Eva Eriksson, hållbarhetschef Löfbergs.
Eva Eriksson, hållbarhetschef Löfbergs.

”Lyft fram riskerna med att inte vara proaktiv”

Tre miljöproffs ger oss sina bästa knep på bra miljöledarskap i ledningsgruppen. Först ut är Löfbergs hållbarhetschef Eva Eriksson.

  • Annons 1

Hur kan man bedriva miljöledarskap i ledningen på ett bra sätt?

– Miljöfrågorna ska utgöra en del av strategin. Vid sidan av övriga verksamhetsmål ska det finnas tydliga miljömål för de olika verksamhetsområdena som följs upp regelbundet. Ansvaret för miljöarbetet bör inte ligga på miljöchefen eller hållbarhetschefen utan vara en integrerad del av den dagliga verksamheten. Miljö-/Hållbarhetschefens ansvar bör vara att föreslå miljöförbättrande åtgärder och att koordinera och följa upp beslutade åtgärder.

Vad finns det för möjligheter?

– Miljöarbetet kan bidra till en lönsam affär. Många åtgärder är också direkt lönsamma, som energieffektivisering, avfallssortering och minskad materialförbrukning.

Att tänka på?

– Vd har en viktig roll för att tydliggöra strategin och sätta mål. Långsiktighet är viktigt. Det är också viktigt att försöka värdera riskerna med att inte göra miljöförbättrande åtgärder.

Tips?

– Tillsätt en tvärfunktionell miljö-/hållbarhetsgrupp med mandat att ta beslut och driva arbetet. Påvisa lönsamheten med miljöarbetet och lyft fram riskerna med att inte vara proaktiv.

Är det någon skillnad mellan att bedriva miljöledarskap i ledningsgruppen och i styrelsen?

– Det viktiga är att det finns ett tydligt ledarskap och att miljöarbetet är en integrerad del av den dagliga verksamheten. Engagemanget behöver finnas hos både ägare och styrelse för att ledningen ska kunna driva frågorna.

Missa inte! I nästa del i serien om miljöledarskap i ledningsgruppen delar Karin Bodin, vd på Polarbröd, med sig av sina bästa tips.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.