nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Eva Eriksson, hållbarhetschef Löfbergs.

”Lyft fram riskerna med att inte vara proaktiv”

Tre miljöproffs ger oss sina bästa knep på bra miljöledarskap i ledningsgruppen. Först ut är Löfbergs hållbarhetschef Eva Eriksson.

  • Annons 1

Hur kan man bedriva miljöledarskap i ledningen på ett bra sätt?

– Miljöfrågorna ska utgöra en del av strategin. Vid sidan av övriga verksamhetsmål ska det finnas tydliga miljömål för de olika verksamhetsområdena som följs upp regelbundet. Ansvaret för miljöarbetet bör inte ligga på miljöchefen eller hållbarhetschefen utan vara en integrerad del av den dagliga verksamheten. Miljö-/Hållbarhetschefens ansvar bör vara att föreslå miljöförbättrande åtgärder och att koordinera och följa upp beslutade åtgärder.

Vad finns det för möjligheter?

– Miljöarbetet kan bidra till en lönsam affär. Många åtgärder är också direkt lönsamma, som energieffektivisering, avfallssortering och minskad materialförbrukning.

Att tänka på?

– Vd har en viktig roll för att tydliggöra strategin och sätta mål. Långsiktighet är viktigt. Det är också viktigt att försöka värdera riskerna med att inte göra miljöförbättrande åtgärder.

Tips?

– Tillsätt en tvärfunktionell miljö-/hållbarhetsgrupp med mandat att ta beslut och driva arbetet. Påvisa lönsamheten med miljöarbetet och lyft fram riskerna med att inte vara proaktiv.

Är det någon skillnad mellan att bedriva miljöledarskap i ledningsgruppen och i styrelsen?

– Det viktiga är att det finns ett tydligt ledarskap och att miljöarbetet är en integrerad del av den dagliga verksamheten. Engagemanget behöver finnas hos både ägare och styrelse för att ledningen ska kunna driva frågorna.

Missa inte! I nästa del i serien om miljöledarskap i ledningsgruppen delar Karin Bodin, vd på Polarbröd, med sig av sina bästa tips.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4