nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Stock.xchng

Miljölarm har ignorerats

Tusentals liv samt skada på miljö och ekosystem hade kunnat undvikas om beslutsfattare och regeringar agerat tidigare på varningssignaler. Det är slutsatsen i en ny rapport från Europeiska miljöbyrån EEA.

  • Annons 1

Ny teknik och nya ämnen kan ha skadliga effekter och behöver utredas. Men tidiga varningssignaler ignoreras och mörkläggs av industrin som istället finansierar forskning som inte visar några risker eller skadliga effekter. Det konstaterar rapporten Late Lessons from Early Warnings: science, precaution, innovation, del 2 från European Environment Agency. Den visar att endast 4 av 88 ”falska larm” verkligen var det och att beslutsfattare behöver agera tidigare och inte invänta bevis på skada. Rapporten har tittat på flera olika frågor, exempelvis klimatet och förändring av ekosystem, bisfenol A, kärnkraft och nanoteknik.

För att skada inte ska hinna ske pekar rapporten på en mer nytänkande miljö- och hälsoforskning där man inte använder det traditionella riskfokuset, utan bättre tittar på samband och komplexitet. Många av fallstudierna visar dessutom att forskare som pekat på problem i ett tidigt skede har trakasserats, förlorat finansiering och förbjudits att publiceras. Rapporten menar att skyddet för forskare i sådana situationer måste skyddas bättre.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.