nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljögifter i butikshyllorna

Flera stora affärskedjor i Europa säljer varor som innehåller miljögifter utan att konsumenterna får den information som lagstiftningen kräver. Det visar en granskning från Naturskyddsföreningen.

  • Annons 1

Granskningen är gjord tillsammans med bland annat European Environmental Bureau, EEB, som Naturskyddsföreningen är medlem i. Resultatet visar att kedjorna säljer varor som innehåller höga halter av miljögifter men också att det saknas information om de gifterna, som kemikalieregelverket Reach kräver.

Av 93 produkter som analyserades innehöll flera av dem halter av ftalater, ett ämne som gör plast mjukare men har klassificerats som reproduktionsstörande.

– Våra stickprov i butikshyllorna påminner om konsumenternas rätt till information. Eftersom reglerna är så svaga hoppas vi hjälpa frågvisa konsumenter att pressa miljömedvetna företag att fasa ut de värsta miljögifterna. När sedan några företag rör på sig går beslutsprocesserna snabbare, vilket tvingar eftersläpare, ofta i fattiga tillverkningsländer, till förbättringar, säger Helena Norin från Naturskyddsföreningens Kemikalienätverk, som deltagit i undersökningen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.