nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöfrågan inte i topp i valet

De traditionella frågorna som jobb, vård och skola är i topp. Därefter kommer miljö. Det visar DN och Synovates undersökning om vilka de stora valfrågorna är.

  • Annons 1

Enligt mätningen rankas jobb, vård och skola högst av väljarna och är därmed samma välfärdsfrågor som prioriterades högst 2006. Turordningen efter dessa; miljö, pensionärernas villkor, skatter och ekonomi, är nästan också detsamma som för fyra år sedan.

Enligt DN värderar kvinnor miljö högre än män men miljöfrågans betydelse skiljer sig också mellan de två blockens väljare.

24 procent av de rödgröna väljarna anser att miljön är viktigast, mot 15 procent av de borgerliga. Det beror på två av tre av Miljöpartiets väljare sätter miljöfrågan i topp. Dock ligger miljön inte ens som topp fem hos Socialdemokraternas eller Vänsterpartiets väljare.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.