nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sarah McPhee, SPP
Sarah McPhee, SPP FOTO: SPP

”Miljöfrågan är inte politisk”

– Hållbarhetsarbete handlar inte om en politisk övertygelse, utan är ett sätt att se på världen och ekonomins utveckling. Vi väljer miljövänliga bolag för att vi tror att de kommer att ge bättre avkastning.
Det säger en av finansvärldens gröna ledare, Sarah McPhee, som sett till att pensionsjätten SPP har ett av de grönaste fondutbuden på den svenska marknaden.

  • Annons 1

När Sarah McPhee tillträdde som vd för pensions- och livförsäkringsbolaget SPP i slutet av 2008 befann sig finansbranschen i sin värsta kris någonsin. Samtidigt skulle bolaget integreras med den nya, norska ägaren, Storebrand.

Sedan dess har SPP förbättrat sin vinst, fått mycket mer nöjda medarbetare och skapat ett mera hållbart varumärke.

Pensionsjätten har bland annat lämnat 178 bolag på grund av att de inte lever upp till de miljökrav företaget ställer. Det handlar exempelvis om bolag med kopplingar till palmoljeindustrin, kol, olja och gruvor. Konkurrenterna har exkluderat ett 40-tal bolag var.

I september 2014 lanserades en hållbarhetsmärkning för samtliga fonder inom SPP. På så sätt ska det bli enklare för kunderna att jämföra olika alternativ.

– Vi har sålt av alla kolbolag och tagit bort alla palmoljebolag utom ett. De kommer inte att stiga i värde, eftersom deras affärsmodeller inte kommer att hålla. Det ger vinster både för världen och för våra sparare, säger Sarah McPhee.

– De bolag vi väljer kommer att öka i värde eftersom de kommer att vara överlägsna när det gäller att möta miljöutmaningarna.

Läs mer i tidningen

Prenumerera på Miljö & Utveckling

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.