nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöbudgeten kritiseras av miljörörelsen

På tisdagen presenterade regeringen hela höstbudgeten. Satsningarna på miljöområdet får dock ganska lågt betyg av både Naturskyddsföreningen och Greenpeace.

EU-parlamentet
Miljöminister Karolina Skog (MP). FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Annons 1

Naturskyddsföreningen är visserligen positiv till många av regeringens initiativ och att miljöbudgeten totalt sett är större än tidigare, men anser att budgetsatsningarna ”inte räcker på långa vägar för att klara av Sveriges 16 miljömål.”

– Att den totala miljöbudgeten ökar och att det görs insatser på en rad viktiga områden är glädjande. Däremot är satsningarna fortfarande otillräckliga jämfört med vad som behövs och behovet av en rejäl höjning av järnvägsunderhåll för att få stopp på tågkaoset är akut, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Efter riksdagsvalet

Hon påpekar att merparten av de extra satsningarna ska göras först efter nästa riksdagsval och att risken är stor att de inte blir av ifall det blir en annan regeringskonstellation som tar över.

Annika Jacobson, chef för miljöorganisationen Greenpeace i Sverige, anser att regeringen har infört flera bra klimatåtgärder, som klimatklivet och stadsmiljöavtalen.

– Men tyvärr ges ingen av dessa åtgärder tillräckligt med pengar för att göra den skillnad som krävs. Klimatsatsningarna i regeringens budget är som att ge brandkåren en vattenpistol för att bekämpa eldsvådor, säger hon.

Investeringarna i att skydda skogen och bekämpa klimatförändringarna motsvarar inte heller de behov vi står inför, enligt Greenpeace. Dessutom kritiserar miljöorganisationen regeringen för att gynna kärnkraften ”med en bekymmersam skatteväxling där konsumenterna får betala istället för kraftbolagen”.

Skatt fasas ut

I budgetpropositionen ger regeringen besked om att effektskatten på kärnkraft fasas ut till 2018 och att fastighetsskatten på vattenkraft sänks i fyra steg fram till och med 2020. De fyra branschföreningarna Skogsindustrierna, Ikem, Svemin och Jernkontoret, SKGS, som arbetar med basindustrins energifrågor, tycker dock att det är ett bra förslag.

– Det är bra att arbetet nu startats med att fullfölja den energiöverenskommelse, som slöts mellan fem riksdagspartier i juni i år och vi välkomnar de budgetbesked regeringen gett idag, säger Anna Holmberg, energidirektör på SKGS.

Hon menar att skattesänkningarna gör att det bör finnas förutsättningar för att köra de sex yngre kärnkraftsreaktorerna sina tekniska livslängder och för att göra nödvändiga återinvesteringar i vattenkraften.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.