nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöbidrag till kommuner

  • Annons 1

De slutgiltiga bidragen till lokala investeringsprogram (LIP) i Dals-Ed, Lidköping, Munkedal, Nynäshamn, Ockelbo och Tidaholms kommuner har fastställts till 170,5 miljoner kronor. När ett lokalt investeringsprogram slutförts ska en slutrapport lämnas till Naturvårdsverket. Slutrapporten ligger sedan till grund för det slutliga beslutet om bidragsbelopp till kommunen. Sammanlagt har de totala miljöinvesteringarna i de aktuella sex kommunerna uppgått till 674,6 miljoner kronor sedan 1998.

Riksdagen har under åren 1998-2003 avsatt 6,2 miljarder till lokala investeringsprogram för att öka den ekologiska hållbarheten i samhället. Det har resulterat i 211 investeringsprogram i 161 kommuner och två kommunalförbund. Ansökningar om stöd togs emot till och med den 31 december 2001, och i juni 2002 fattades de sista besluten om nya LIP-bidrag.

Avsikten med bidagen är att koncentrera miljöinsatserna så att de ger tydliga effekter i de kommuner som får del av statsbidragen. Man vill bland annat minska belastning på miljön samt effektivare använda sig av energi och andra naturresurser.

Stödet till lokala investeringsprogram skiljer sig åt på flera sätt från traditionella statsbidragssystem. Det finns ingen teknikstyrning det vill säga det är inte bara till specifika tekniska lösningar som det ges bidrag. Utan istället är resultaten i form av miljö- och sysselsättningseffekter som är det viktiga.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4