Miljö & Utveckling samarbetar med Vi-skogen

M&U 30 år Vi-skogen har planterat träd sedan 1983 för att motverka fattigdom och klimatförändringar. När Miljö & Utveckling nu fyller 30 år gör tidningen gemensam sak med Vi-skogen.

Miljö & Utveckling samarbetar med Vi-skogen
Vi-skogen

Miljö & Utveckling kan med sina 30 år på nacken tyckas vara gammal i gården, men Vi-skogen slår definitivt tidningen på fingrarna. När första numret av Miljö & Utveckling kom ut hade Vi-skogen redan jobbat med fattigdomsbekämpning i sex år.

Jenny Nilsson, Vi-skogen.
Jenny Nilsson, Vi-skogen. Jenny Nilsson, Vi-skogen.

– Vi-skogen föddes ur en artikel i tidningen Vi 1982, där man uppmuntrade läsarna att ge bort träd i Afrika istället för en blomma när de gick på fest, till exempel. Det gick så bra att man året efter bildade Vi-skogen, berättar Jenny Nilsson, talesperson Klimatkompensation på Vi-skogen.

Gör marken bördigare och minskar erosion

Sedan dess har Vi-skogen hjälpt 2,5 miljoner människor och planterat 123 miljoner träd i Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda, länder som alla ligger i östra Afrika. Metoden kallas agroforestry och bygger på att träd kombineras med andra grödor för att göra marken bördigare och minska erosionen.

– Man kan säga att det är en blandning mellan jord- och skogsbruk, säger Jenny Nilsson.

De 123 miljoner träd som har planterats hittills är bara en del av sanningen. Utöver dessa så kallade bestående träd, som ska finnas länge och kanske erbjuda frukt, planteras också snabbväxande träd som kan användas till ved. Dessutom arbetar Vi-skogen med utbildning inom bland annat jämställdhet och entreprenörskap. Sedan tio år tillbaka driver organisationen även ett klimatkompensationsprojekt.

– Det finns i västra Kenya. Där lagrar vi in kol och räknar på det. Programmet är certifierat enligt Verified Carbon Standard, säger Jenny Nilsson.

Vad innebär det då att få ett gåvobevis på 500 kronor?

– Då har man bidragit till att plantera 25 träd. I de träden ingår också utbildning. 500 kronor räcker till för att två bönder ska få lära sig agroforestry, säger Jenny Nilsson, och poängterar att gåvobeviset inte gäller klimatkompensationsprojektet utan fattigdomsbekämpning.

– Den största nyttan är att erosionen minskar kraftigt. Det är ett stort problem i de här områdena. Men det gör också att skördarna blir större, vilket tryggar livsmedelsförsörjningen och ger överskott som bönderna kan sälja, vilket ger pengar som bland annat kan användas till barnens skolgång, säger Jenny Nilsson.

Glad över samarbetet

Miljö & Utvecklings chefredaktör Ingar Lindholm är glad över samarbetet med Vi-skogen.

– Vi funderade mycket på hur vi skulle fira 30-årsjubileumet. Det naturliga vore kanske att ge bort någon pryl eller ha en enorm rabatt på prenumerationspriset. När idén att samarbeta med Vi-skogen kom upp kändes det helt rätt.

– Jag hoppas att många tar chansen att både få egen inspiration och ny kunskap i hållbarhetsarbetet – och samtidigt hjälpa till med kunskap och inspiration i östra Afrika genom Vi-skogens mångåriga och väl etablerade projekt, säger Ingar Lindholm.

Erbjudandet gäller vid beställning på webben och kan inte utnyttjas tillsammans med andra erbjudanden. Klicka här för att komma till erbjudandet.

Läs mer om Vi-skogen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.