nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kristdemokraterna
Vilken miljöpolitik vill riksdagspartierna föra? Missa inte Miljö & Utvecklings valguide.

Miljö ska genomsyra allt

Maria Malmer Stenergard, Moderaterna, anser att upphandling ska användas bättre och att koldioxidlagring behövs. Miljö ska in på alla politikområden.

  • Annons 1

Maria Malmer Stenergard, M, tycker att miljö ska genomsyra all politik och inte vara ett eget litet stickspår. ”Vi är nog överens om mycket” säger hon om de andra partierna i riksdagen.

Vilken är de viktigaste miljöpolitiska frågorna?

– Klimatutmaningen är akut. Men jag vill även betona havs- och vattenfrågan.

Hur ska beskattning förändras?

– En viktig princip är att förorenaren betalar. Vi ska använda handel med utsläppsrätter, koldioxidskatt, med mera för att styra bort från miljöfarlig verksamhet.

Vilken ny lagstiftning föreslår M?

– Det som behövs är kanske inte nya lagar utan att vi gör rätt satsningar och använder våra gemensamma resurser på bästa sätt, som till exempel lagstiftningen för upphandling.

Vad ska göras åt luftkvaliteten i städerna?

– Vi tycker att man på sikt kan införa nya miljözoner.

Hur tänker du om de 16 miljömålen inför år 2020?

– Det kommer att kräva krafttag. Vi måste förbättra havs- och vattenmiljön och öka andelen hållbart skogsbruk, bland annat.

Vad behövs för att nå målen från klimatmötet i Paris?

– Transporterna och basindustrin kommer att kräva en rad åtgärder. Vi vill också skapa en strategi för att fånga och lagra koldioxid.

Vad utgör framtidens energisystem?

– Vi står bakom energiöverenskommelsen, som långsiktigt kommer att bidra till mer förnybart. Vi vill värna vår svenska vattenkraft och anser att det finns förutsättningar för kärnkraft.

Hur ska partiet underlätta för kommunerna?

– Det vi kan göra från riksdagen är att underlätta regelverket.

Och för företag som vill bli mer hållbara?

– Minskade skatter och minskat regelkrångel underlättar i sig i hållbarhetsarbetet.

Hur kan transportpolitiken klimatanpassas?

– Vi ska ha teknikneutrala stöd. Om det blir laddstolpar för batteridrivna bilar eller vätgas ska inte politiken bestämma. Vi ska bidra till ett tekniksprång mot grönare flyg världen över.

Hur ser politiken för kemikalier ut?

– Här finns bred politisk samsyn och det är jag glad för. Vi ska driva på inom EU för att förbjuda vetenskapligt bevisade farliga kemikalier.

Vad kan göras för VA-verkens eftersatta infrastruktur?

– Moderaterna har presenterat ett förslag på en halv miljard fördelat under fem år för att stötta investeringar i avancerad läkemedelsrening.

Vad vill M göra för tillståndet i Östersjön?

– Här krävs internationellt samarbete. Om vi får makten, kommer vi också att utlysa ett innovationspris för problemet med bottendöd och övergödning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4