nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljö och klimat i nya plan- och bygglagen

Miljö- och klimathänsyn får större utrymme i förslaget till ny plan- och bygglag. Bland annat kan kommunerna kräva klimatanpassning för att bygglov ska ges.

  • Annons 1

Förslaget på en ny plan- och bygglag som regeringen presenterade tidigare i veckan innebär ändringar inom områdena klimat och miljö. Propositionen En enklare plan- och bygglag överlämnas i sin helhet till riksdagen nu på tisdag och innehåller bland annat krav på att klimatet ska beaktas i bygglovsärenden och att byggnader med betydande miljöpåverkan förutom bygglov även måste ha en detaljplan.

Om lagen godkänns förväntas den träda i kraft den 2 maj 2011. Den ersätter tidigare lagstiftning från 1987 och 1994.

Miljö i regeringens förslag:

* Miljö- och klimataspekter ska beaktas i kommunernas planeringsarbete. Gäller både minskad påverkan och anpassning till exempelvis klimat.

* Kommunerna ska bland annat ta hänsyn till miljökvalitetsmålen och regionala klimat- och energistrategier i sin planering.

* Klimatet ska beaktas även i bygglovsärenden.

* Om byggnader har en betydande miljöpåverkan räcker inte bygglov utan då krävs även detaljplan.

* Kommunerna kan som förutsättning för bygglov ställa krav på åtgärder som förebygger översvämning, erosion och markförorening.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.