nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljö- och jordbruksutskottet: Återvinningsansvaret ska vara kvar hos producenterna

Regeringen vill att kommunerna ska ta över ansvaret från producenterna för insamlingen av förpackningar och returpapper. Nu protesterar Miljö- och jordbruksutskottet.

  • Annons 1

I dag är det producenterna som har ansvar för insamling och återvinning av förpackningar och returpapper. Producenter är de företag som använder sig av olika plast- eller pappersförpackningar för sina produkter, till exempel mjölk eller tandkräm.

I över 15 år har nu branschen tvistat om ifall kommunerna ska ta över ansvaret. Redan idag har de hand om hushållssoporna. Regeringen är helt inne på det spåret och har tillsatt en utredning som som just nu undersöker hur en finansieringsmodell kan se ut som både kommunen och förpackningbranschen kan tycka är rimlig. Det handlar bland annat om hur kommunerna ska ersättas för sitt arbete. Utredningen ska vara klar om cirka en månad.

Säger nej

Men nu vill Miljö- och jordbruksutskottet diskutera frågan vidare. De tycker att ansvaret för återvinning av förpackningar och returpapper fortsatt ska ligga på producenterna och att samarbetet mellan producenterna och kommunerna ska stärkas. Utskottet föreslår därför att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen. Regeringen är inte rättsligt bunden av att tillgodose ett tillkännagivande men enligt konstitutionell praxis bör utgångspunkten vara att göra det. Riksdagen kontrollerar varje år vilka åtgärder regeringen gjort med anledning av de tillkännagivanden som lämnats.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har reserverat sig mot utskottets förslag.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.