nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljö i Arktis på agendan

Imorgon möts det Arktiska rådets medlemsländer, arbetsgrupper och urfolk i Luleå. Bland annat ska ett forskningsprojekt om miljö behandlas.

  • Annons 1

– De förberedande diskussionerna avklarades under Arktisveckan i Stockholm i slutet av september. I Luleå siktar vi därför på ett dynamiskt möte där vi kan ”trycka på startknappen” för de nya projekten, säger Sveriges Arktisambassadör Gustaf Lind, som kommer att leda mötet i Luleå.

Ett av forskningsprojekten handlar om hur miljön och samhällen reagerar på de förändringar som sker i Arktis. Sverige är ordförande i rådet fram till i maj 2013 och miljön är ett prioriterat område.

Nordiska rådet som avslutade sitt årliga toppmöte förra veckan diskuterade även dem Arktis. Enligt dem krävs stora insatser för att öka säkerheten för människor och miljö. Bland annat vill Nordiska rådet ha en gemensam beredskap för övervakning av farvattnen i Arktis och öka samarbetet om förebyggande av olyckor. Allt fler kryssningsfartyg seglar runt i de arktiska farvattnen och efterhand som isen smälter kommer skeppstransporten att öka. Därför anser Nordiska rådets miljöutskott att man måste undersöka om rederierna inte ska bidra till att betala för deras egen säkerhet, .

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.